Caminada trista per les rieres de Tiana

Isaac Salvatierra
Junts Tiana
Published in
4 min readOct 28, 2018

--

La Cristina Comas i jo vam fer un llarg recorregut per les rieres de Tiana, acompanyats de l’Antoni i la Gemma Liñán. Això és el que ens vam trobar.

A la riera d’en Font hi ha molts trams inaccessibles. Entrem per la part de baix del carrer Escalfapé i ens trobem aquesta claveguera amb brossa supurant.

Això són petjades de senglar. En el primer tram que visitem, sota el carrer de can Gaietà, ben a prop de la llar d’infants, trobem petjades fresques. La brutícia fa que s’hi acostin.

És molt trist com hem deixat perdre les rieres. A Tiana eren via d’accés i ara haurien de ser un espai vertebrador entre el poble antic i les noves construccions. Les canyes i la vegetació decontrolada no ens deixen seguir amunt.

En aquest tram de la riera d’en Font dubto que s’hi hagi fet cap neteja o manteniment en temps. Ens hem menjat la riera i l’hem convertit en un niu de brutícia.

Com que no hi ha trenques horitzontals que evitin l’erosió de l’aigua, s’han de fer nyaps com aquests de ciment per evitar els salts de l’aigua.

Les canyes creixen sense control sense que ningú en faci cap manteniment.

Resseguim riera avall, sota el camí de Can Roca.

Al valor hidràulic, ecològic i paisatgístic cal afegir-hi el valor històric, cultural i educatiu de les rieres.

Sota l’escola Tiziana trobem una cadira abandonada. Hi ha restes de menjar i brossa acumulada.

Arribem fins a tocar de Can Parxet. La deixadesa és absoluta.

Molts tristos, ens traslladem fins a la font de Can Comas. Aquest tram de la Riera d’en Font, sota els horts municipals, és transitable.

Anem baixant fins al camí Mig d’Alella. Aquí l’accés torna a ser impossible.

Creuem el poble i anem fins a la Riera de Tiana. El tram asfaltat acaba sota can Orella.

Prop de la ronda la situació empitjora. La part asfaltada del centre del poble fa que l’aigua baixi amb més força i erosioni el tram final sense asfaltar.

Dies abans, ens vam reunir amb l’exdirector de l’ACA, Jaume Solà. L’ACA és responsable dels fluxes naturals de l’aigua, però cal mantenir els marges i cal preservar el valor històric i social. I això és responsabilitat de l’Ajuntament.

No podem dimitir de les nostres responsabilitats com a servidors públics i escudar-nos en el fet que les subvencions supramunicipals o de l’ACA són insuficients.

Plans d’ocupació, acords amb entitats del Tercer Sector i activar el Consell del Medi Ambient per posar en valor el paper mediambiental, vertebrador, històric i cultural de les rieres de Tiana. Aquesta és la moció que Junts per Tiana hem presentat al ple municipal.

  1. Instar l’equip de govern a fer un pla de neteja, manteniment i conservació de les rieres de Tiana i el seu entorn, i reclamar els ajuts necessaris a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i altres entitats supramunicipals.
  2. Estudiar la possibilitat de reclamar a les entitats supramunicipals els plans locals d’ocupació necessaris per a dur a terme el manteniment de les rieres.
  3. Estudiar la possibilitat d’arribar a acords amb entitats del Tercer Sector per treballar en la neteja i el manteniment de les rieres i el seu entorn.
  4. Activar el Consell Municipal del Medi Ambient per posar en valor el paper mediambiental, vertebrador, històric i cultural de les rieres de Tiana i dissenyar un pla de treball conjuntament amb la societat civil de la vila.

Ens hem d’arremangar i dissenyar un pla de treball conjunt amb la societat civil de la vila. És el nostre poble. Salvem les rieres.

--

--